Gezonde mond bij hart- en vaatziekten!

Mondhygiënistenpraktijk

Kortgene-Hansweert

Ons doel is om u een stralende glimlach te bezorgen

Een gezonde mond extra belangrijk bij hart- en vaatziekten!
Tandvleesontsteking verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Dat een gezond en fris gebit prettig is, dat weten we allemaal, maar een goede mondgezondheid kan ook uw leven redden.

Hart- en vaatziekten, de overkoepelende naam voor verschillende ziekten aan het hart of bloedvaten, is doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Nu zult u denken dat het ontstaan van hart- en vaatziekten alleen te maken heeft met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid, maar niets is minder waar. Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen van het hart en van de bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten.

Parodontitis
Tandvlees kan gaan ontsteken. De bacteriën gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten (pockets). Door de ophoping van de bacteriën, kan de ontsteking uitbreiden naar het onderliggende weefsel en kaakbot (parodontitis). Een vervelend gevolg kan het verlies van tanden of kiezen zijn. Nog vervelender is het wanneer de schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen kunnen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als u niet regelmatig een mondhygiënist of tandarts bezoekt kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Een leven lang een gezonde mond
De meeste problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht u graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.

Een gezonde mond: extra belangrijk bij diabetes

Mondhygiënistenpraktijk

Kortgene-Hansweert

Ons doel is om u een stralende glimlach te bezorgen

Een gezonde mond: extra belangrijk bij diabetes
Relatie tussen diabetes en tandvleesontsteking

Als diabetespatiënt kan uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen houden en produceert u geen of onvoldoende insuline. Ook kan het zijn dat uw lichaam niet meer goed reageert op insuline. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet altijd meteen op voor de buitenwereld, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare gevolgen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid.

Wist u dat mensen met diabetes vaker last hebben van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandvleesontsteking met verlies van het kaakbot (parodontitis)? Dit alles kan zelfs tot verlies van tanden en kiezen leiden.
De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuikerspiegel. Hierdoor bent u bevattelijker voor infecties. Het lichaam wil het teveel aan suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Ook het gebruik van medicijnen heeft invloed op de hoeveelheid speeksel. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Hebt u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans.
De slechtere doorbloeding in uw lichaam als gevolg van de diabetes is ook van invloed op het ontstaan van ontstekingen. Door jarenlang een te hoge bloedsuikerspiegel raken de bloedvaatjes beschadigd. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes waardoor ook het tandvlees makkelijker kan ontsteken.

De mondhygiënist als onderdeel van uw behandelprotocol
De meeste problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht u graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.

De mondhygiënist geeft tips en adviezen voor het behoud van een gezond gebit!
 

Zwangerschap

Mondhygiënistenpraktijk

Kortgene-Hansweert

 

Ons doel is om u een stralende glimlach te bezorgen

Een gezonde mond: extra belangrijk als je zwanger bent
Tandvleesontsteking kan zelfs leiden tot vroeggeboorte

Als je zwanger bent, zorg je extra goed voor jezelf. Je probeert bewust te leven en gezond te eten. Niet alleen om gezond en fit de bevalling tegemoet te gaan, maar ook voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Juist daarom is het ook zo belangrijk tijdens je zwangerschap goed voor je mond en je gebit te zorgen. Hierdoor kun je problemen tijdens je zwangerschap voorkomen.

Door de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen in de mond. Je tandvlees kan, door een verhoogde hormoonspiegel, overgevoelig reageren op tandplak. Het tandvlees raakt dan ontstoken: het bloedt, is rood en het zwelt op. Ook heb je door veranderende eetgewoonten (bijvoorbeeld als je vaker snoept) eerder kans op gaatjes. En dan is ook nog die vervelende zwangerschapsmisselijkheid van invloed op je gebit, want bij vaak overgeven kan het glazuur van de tanden aangetast worden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesontsteking en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt. Dit heeft te maken met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed, die weeën kunnen opwekken.

Al met al redenen genoeg om tijdens je zwangerschap goed voor je mond te zorgen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht je graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.
Ook als je kindje geboren is, is het belangrijk de mondhygiënist te blijven bezoeken. Voor jezelf, maar ook voor je kind! Zo kan de mondhygiënist je vertellen hoe je de tandjes van je kind goed verzorgt en hoe je het beste gezonde voedingsgewoonten kunt aanleren. Ook die zijn namelijk van belang bij de ontwikkeling van een mooi gebit van je kind! Want, we willen allemaal een leven lang een gezonde mond!